Édesanyám-féle Diétás Rakott Burgonya

Édesanyám amióta eszemet tudom, a konyhaművészet nagy mestere. Repertoárját mindig kész megújítani, és rugalmasan alkalmazkodik korunk elvárásaihoz is. Természetesen a legjobbat klasszikus házicsodáival adja. Nyálba lábad a szám, ha olaszfelsáljára, rakott karfioljára gondolok. E klasszikusok sorába illeszkedik egyedien hangszerelt rakott burgonyája is, melyet sosem jellemezhettünk a könnyed "francia" jelzővel. Egészségmániás korunk mégis mást kívánt, így hát megszületett Édesanyám Diétás Rakott Krumplija. Fogadjuk sok szeretettel.

Disclaimer: közismerten telt termetemet édesanyám házikosztjától való elszakadás után gyűjtöttem be, ezért minden ezirányú gúnyos megjegyzés e földi csoda értékének csökkentésére irányuló aljas rágalom lehet csupán!


A modern táplálkozás fontos szereplői a rostok. Könnyítik az emésztést, tisztítják a vastagbelet, és a végállomásnál is jelentős segítséget nyújtanak. A rostok forrása ebben a receptben a burgonya.
Karotin, avagy A vitamin. Jó a látásnak, a bőrnek, és fütyülni is ettől tanulunk meg. Forrásául a könnyen kezelhető és emészthető kolbászt választottuk.
A B vitamincsalád oldódásához elengedhetetlenül szükséges a zsír.
Tej. Fontos kalciumforrás, és sok vitamint is tartalmaz. Köztük B vitaminokat, melyek oldódásához elengedhetetlen a zsír!
Ez az a pont ahol a szagok elkezdenek terjengeni.
A tej kolbászhoz öntésével kész is vagyunk az első vitaminbombával.
Tojás. Vas, fehérjék, vitaminok kimeríthetetlen bőségszaruja.
Roty, roty, roty. A cselekmény közben más színekre tevődik át.
Nincsen annyi B vitamin, ami ne lenne elég a fejlődő szervezeteknek, ezért egy kis szalonna is, hogy legyen miben oldódnia...
Akár a topic címerét is képezhetné, nem?
A tojások...
...sorsa...
...megpecsételődik...
...végül.
Tejföl. Minden ami jó a tejben, csak sűrűbben. Mivel diétás, kímélő ételt készítünk, 16 és 12 %-os zsírtartalmú tejfölt használunk. A gondos szakács minden apró részletre ügyel!
Sűrítsük tovább a vitaminbombát, mert az nekünk .
A minőségi termék alapfeltétele a gyártás közbeni szoros minőségellenőrzés. Itt a három, független tesztelőnek véletlenszerűen kiválasztott főtt krumplit láthatjuk.
A krumplikat, ha elég puhára főttek, ne felejtsük el meghámozni. Ez nem holmi gabona, hogy a "teljes őrlésű" táplálóbb és egészségesebb legyen.
Megkezdődik a rétegzés. Krumpli, tojás, ...
... só (fontos az elektrolitegyensúly fönntartása! különösen aktív testmozgás után!), ...
... vitaminbomba, ...
... és tejföl sorakoznak egymás fölött.
Az egyenletes eloszlás csökkenti az asztal körüli veszekedés esélyét.
Ügyeljünk az esztétikumra is!
A gondos tervezés eredményeképpen nem marad hulladék nyersanyag.
A végén a díszítésnek is kiváló szalonnacitekek kerülnek a helyükre.
A sütőbe helyezzük a lárvát...
...ahonnan valamivel több mint egy óra bábozódás után...
...előkerül a csodaszép imágó.
Ekkora az ember már térdig nyálba ragadva álldogál.
Az utolsó fénykép, mielőtt elveszítem az önuralmamat.
És a finálé - a tálalástól számított tizedik perc után.

Jó étvágyat!