Kommunisták, imperialisták, szabad szoftverek

Ezen irat rövidebb, kötetlenebb verziója elhangzott a 2005. évi Szabad szoftver Napon, Szegeden.

Akik szabad szoftverekkel foglalkozunk, leginkább fiatal, lelkes, forradalmár lelkű, antikapitalista, világmegváltó népek volnánk1. A legtöbb ilyen résztvevőt zavarja, hogy nagy cégek, csúnya, gonosz imprilisták2 is belekontárkodnak a szabad szoftverek fejlesztésébe. Egy időben Linus Torvaldsot minden interjúban azzal zaklatták, hogy nem akarja-e átvenni tőle a kernelt az IBM, a HP, az éppen aktuális nagyvállalat. Válasza az volt, hogy nem, de ettől nem kérdezték kevesebbet. A továbbiakban arról lesz szó, hogy szerintem mit keresnek a nagyvállalatok a szabad szoftverben, mit adnak nekünk, mit kapnak tőlünk, és mennyire kell félni tőlük.

Kicsit távolról kell kezdenem. Én még láttam a kommunizmus végét, bár már erősen halódó végét. Voltam kisdobos és úttörő, de a nyolcadik osztály elején kiléptem az Úttörőszövetségből. Voltam Duna körös tüntetésen, és egyike voltam az első 60 évnél fiatalabb cserkészeknek, mikor újraindult a mozgalom. De még így is, a végén, megtanították nekem a leckét: a kapitalizmus az ember ember általi kizsákmányolásán alapul. A kommunizmus meg pont fordítva.

A friss vadkapitalizmus meg is felelt az elvárásoknak, elég undorító volt. Ezért is lepett meg, hogy mindennek a szívében, a fejlesztések fellegvárában kialakult valami, ami szemmel láthatóan a farkastörvények ellen működött. Oszd meg amid van, segíts másokon, ők is segítenek rajtad, mi mind egyformák vagyunk, és a többi. Ez volt a szabad szoftverek világa, és azóta is nagyon szeretem ezt a hozzáállást.

Aztán hirtelen megjelentek az egyre nagyobb vállalatok. Először kisebb, feltörekvő cégek, aztán egyszer csak bumm, az IBM, a nagy kék, a Microsoft tanítómestere, a FUD szülőatyja3. Utána a HP, akik az egész nyomtatópatronos ökörködést4 bevezették. Hát, ezen már meg kellett állni gondolkodni. Miért állnak neki a jótékonykodásnak hirtelen?

Önérdek

Abból indulunk ki, hogy ők mocskos kapitalisták, és csak a saját érdekeiket nézik. Mik ezek az érdekek?

Tartós önérdek

Mindez nagyon szép és jó, tudjuk már, hogy miért jönnek hozzánk. De meddig maradnak? És ha mennek, mit visznek?

Láthatjuk, hogy így nem csak az biztosított, hogy a szabad szoftver szabad maradjon, de az is, hogy a cégek folytonosan, és szabadon fejlesszék. Ezért ne vessük meg a nagy cégeket, inkább örüljünk nekik.

És, ha egy mamut egyszer elkötelezte magát egy menetiránynak, akkor nehéz megállítani. Megy, mint... mint egy mamut. És mivel jó irányba mennek, a hatások pompásak. Ott van kedvenc filerendszerem, az XFS, amit az SGI portolt linuxra. Mert jó fej? Nem, hanem mert moduláris szuperszámítógépükhöz10 kellett egy operációs rendszer, és nem kezdték nulláról a fejlesztést, hanem a linux kernelt alakították át maguknak. És mivel kis gépeket nem gyártanak, de valahogy szeretnék felkészíteni a növekvő cégeket az SGI eljövetelére, előreküldték az XFS-t, mint követet, marketingfogást.

Vagy Kétes Hírnevű Barátunk, a Sun. A hardvereiből teljesen remek alkalmazásszerver-vékonykliens rendszereket lehet összeállítani, és a nagy bürokratikus entitások, ha értelmes az IT vezetés, imádják az ilyesmit. De ehhez kell irodai programcsomag. A Sun választhatott, hogy lefekszik-e a Microsoftnak, vagy fejleszt magának Officét. Ugyan nem egyértelmű, hogy lefeküdt-e, de nem is fejlesztett Officét – hanem megvette és közzétette a Staroffice-t, mindannyiunk nagy örömére. Pár millió dollárból és némi türelemből, azaz szinte ingyen, van egy tökéletes irodai programcsomagjuk.

És van olyan is, amit megtesznek a közösségért ezek a cégek, de a közösség nem tehetné meg maga. Például a magas szintű pereskedés. A Novell, gyermekkorom békésen duruzsoló fájl- és nyomtatószervereinek alkotója, végre megszabadult a Microsoft zsarnokságától, és félelem nélkül, lelkesen veti magát minden egyes perbe. Ez már bejött, a Novell ott állt az EU-MS per mögött is, és eddig is nyert pár száz millió dollárt11. Az IBM, Novell, RedHat, Sun, és kisebb-nagyobb társaik igen hasznos szövetségesei a szabad szoftveres közösségnek.1Válassza ki bármelyik négyet!

2© Markos-Nádas

3http://gergely.tomka.hu/fud.html

4http://en.wikipedia.org/wiki/Razor_and_blades_business_model

5Értsd: megvásárlásával és ánevezésével

6Például DR DOS: http://www.maxframe.com/DR/Info/fullstory/factrel.html

7Az eredeti: http://www.ddj.com/documents/s=1030/ddj9309d/9309d.htm

8http://www.novell.com/news/press/archive/2004/11/pr04078.html, Exceptional growth in SUSE Linux Enterprise Server business, vagy http://triangle.dbusinessnews.com/shownews.php?newsid=45384&type_news=past, The company reported operating income of $12.8 million, representing a 68% increase from the prior quarter and 90% from the year ago period.

9http://en.wikipedia.org/wiki/Mutual_assured_destruction

10http://www.sgi.com/products/servers/altix/

11http://news.com.com/Microsoft+to+pay+Novell+536+million+settlement/2100-1014_3-5442389.html